Moldova offshore

La 24 august Guvernul și-a asumat răspunderea, operând modificări în mai multe acte legislative. Motivul – situația creată în sectorul bancar. În mass-media au apărut informații sporadice, precum că 2 bănci din RM – Universalbank (UB) și Moldova Agroindbank (MAIB) au fost ținta unor atacuri raider.

 

Episodul 1: Universalbank

  • Câteva SRL-uri din Rusia (ООО «Интер Вектор», ООО «Универсал Сплит», ООО «Гефестор») reclamă datorii de peste $ 5 mil. cetățeanului rus Gorbunțov, proprietar al Universalbank. Contractele de împrumut, datate cu 2008, vor fi prezentate în instanță în xerocopii (ca și facturile, care ar confirma transferurile).
  • Ulterior datoria este cesionată unui alt SRL, care la rândul său, o cesionează companiei offshore Komer Food, înregistrate în Panama.
  • Komer Food se adresează în instanță (judecătoria s.Centru) și obține câștig de cauză, privind recuperarea datoriilor în valoare de $ 5 283 375, 93. Judecătorul emite hotărârea surprinzător de operativ, fără a intra în detalii interesante, ca de ex: datorii formate în alt stat și reclamate în RM de o firmă din Panama (e pe lista neagră a CCCEC), documente neautentificate, preavizare falsă a datornicului, ba nici nu cere confirmarea existenței unei asemenea firme etc.
  • Executorul judecătoresc – tot surprinzător de operativ efectuează executarea forțată și încheie contarctul de vânzare-cumpărare a acțiunilor lui Gorbunțov din UB către altă companie offshore MEP Group Ltd., înregistartă pe Insulile Seychelles (tot de pe lista neagră a CCCEC). Acțiunile UB erau gajate contra credit în favoarea companiei elvețiene Delta Comodity & Fin. Services S.A. și respectiv grevate de registratorul Registrul F. Executorul le degrevează prin registrator fără a informa creditorul gajist.
  • Acțiunile se vând prin brokerul S.A. Fincom.
  • BNM nu este informată conform procedurii stabilite și 55 805 acțiuni (78,61%) UB trec în proprietatea firmei din Seychelles.

 

Rețeta zilei

Mulți cred că să devii bancher e foarte complicat. Că pentru asta trebuie să-ți faci studiile la London School of Economics sau tatăl tău trebuie să fie bancher. Greșesc. E foarte simplu. Iată rețeta: procurați câteva firme de unică folosință (doar pentru ștampilă) pe un teritoriu arbitrar (se poate Rusia sau Ucraina) și vreo 2 offshore. Perfectați câteva contracte false de împrumut cu o persoană/firmă (preferabil cu un trecut mai dubios) dintr-o țară slabă cum e RM. Apoi cesionați de câteva ori datoria de la o firmă la alta, până ajunge în offshore. Găsiți un judecător și un executor înțelegător. Mai ungeți pe parcurs unde e nevoie și treaba e făcută. Dacă între timp v-ați răzgândit să fiți bancher, vindeți acțiunile. Că doar le-ați primit practic degeaba…

 

Episodul 2: Moldova Agroindbank

Deși detalii referitor la cazul MAIB sunt mai puține – cazul a fost mediatizat mai puțin din motive lesne de înțeles, totuși și aici se întrevede o schemă similară, poate cu mici deosebiri. Datorii pretinse pe teritoriul Rusiei, reclamanți offshore, hotărâre judecătorească dubioasă a Curții de Apel Bender (Căușeni), executare forțată, înstrăinarea a 28% din acțiunile MAIB prin același broker S.A. Fincom. Doar că acționarii pătimiți nu sunt ruși, ci europeni.

 

Coincidențe

Coincidențele sunt absolut evidente. Începând cu geografia creării datoriilor (Rusia), schema și locul de atac, intermediarii implicați, geografia beneficiarilor (Panama, Belize, Seychelles). Și terminând cu aceleași tertipuri procedurale – preavizări false (trimiterea pe altă adresă sau cu conținut spam), neinformarea “datornicilor” etc. Același broker. Aceeași reacție lentă a Comisiei Naționale a Pieței Financiare, care deși suspendează tranzacțiile, dar după ce ele deja au fost efectuate.

 

Cine

Aceste coincidențe ne duc cu gândul la ipoteza, că ambele “operațiuni speciale” au fost operate de rețele extinse și ar putea fi elaborate în același centru. Indiferent de faptul unde se află acesta (ar putea fi oriunde), cert e că un cunoscător foarte bun al sectorului bancar din RM a participat la elaborarea strategiei (nu și fără suportul insiderilor). Că doar nu poți ataca din Rusia, Ucraina sau Seychelles –  chioara. Trebuie să cunoști detaliile semnificative (ca de exemplu, că pachetele deturnate de la MAIB sunt mici – sub 5%!).

 

Ce se poate întâmpla

Procuratura Generală a intentat dosare penale pe ambele cazuri. Știind operativitatea instituției și capacitatea de a instrumenta cazuri mai sofisticate, putem să intuim cu ce se va termina.

Acționarii pătimiți au atacat deciziile judecătorești în instanțe superioare. Ce și, principalul în cazul dat, când – să ne așteptăm la judecată?

Reacția guvernului,  spre deosebire de alte instituții implicate, a fost una promptă și adecvată. Doar că trenul, posibil, a plecat. Dacă “noii acționari” vor reuși să vândă acțiunile unor cumpărători “de bună credință”, practic va deveni imposibil să dovedești ceva pe cale legală.

Dacă autoritățile RM nu vor reuși să restabilească status quo-ul, imaginea statului va fi deteriorată iremediabil. Investitorii, care și așa ne cam ocolesc, vor avea un motiv clar DE CE NU TREBUIE SĂ INVESTEȘTI ÎN MOLDOVA. Pentru că te culci proprietar și te trezești proletar.

O eventuală destabilizare a sistemului bancar (scenariu sinistru, dar nu și neglijabil, pentru că MAIB e cea mai mare bancă din RM) poate conduce chiar la o catastrofă – financiară și economică. Așa încât nu ne vom mai întreba – va supraviețui sau nu guvernul până în primăvară pentru că gazul s-a scumpit deja și se va mai scumpi.

Dacă “schema lucrează” (doar au mai fost cazuri și anterior, de ex. RED NORD), s-ar putea într-o bună zi să ne trezim și să aflăm că Moldtelecom, CFM, Air Moldova etc. – sunt companii offshore. Așa se va realiza foarte repede visul lui Șelin – Moldova offshore. Deși el nu are aici nici o atribuție.

 

In loc de concluzie

Despre reforma justiției. Este un banc mai vechi: când faci reforme în bordel, schimbi târfele, nu paturile…

 

P.S. Premierul a susținut un briefing și ne-a asigurat că situația e sub control. Dar și că “mai avem o astfel de situație la UniversalBank, Banca de Economii a Moldovei – 16%, VictoriaBank – 5%”. De prima v-am povestit, de celelalte două se zvonea.