DESPRE MANIPULARE

După ce ne-au aburit luni de zile la toate televiziunile cu inexistenta susținere de 80% a uninominalului, iată că a apărut BOP care desființează definitiv această minciună.

Orice om normal, care a avut vreo atribuție cât de mică la citirea/analiza sondajelor putea să zică din start și fără sondaj că 80% e o cifră imposibilă. Ca să nu mai zic că aceasta nici nu există în cele 2 sondaje fake despre care spicherul, premierul și coordonatorul lor ne zic că ar fi multiple.

Ce ne zice BOP?

 1. Că 39% din populație nu știu ce-i votul uninominal. Înmulțiți procentele la numărul de alegători (cel real – de vreo 2 mil sau cel oficial de 3,2 mil) și o să vedeți câți cetățeni vă iese. Comparați cu cifra semnăturilor adunate. Bănuiesc că majoritatea celor care au semnat (la sugestia directorului, primarului sau a artistului din tv) se regăsesc în aceste 39%.
 2. Că 46% din cetățeni sunt pentru Republică prezidențială. Asta pentru comentatorii juridici care pretind că au scris acele proiecte de modificare a sistemului electoral – uninominalul lucrează în regimuri prezidențiale. Nu v-ați gândit la asta? Ah, da, la voi nu se gândește, se execută…
 3. 37% – pentru sistemul actual pe liste,
  29% – pentru uninominal,
  23% – pentru sistemul mixt.

  Punct.

  Ce rezultă din ultimele cifre? Că sistemul actual e bun sau prost? Nu! Că celelalte sisteme sunt mai bune? Nu! Că trebuie schimbat sistemul? Nu!

  Ce face holdingul? Adună 23%+29%=52% și ne zice că majoritatea e pentru schimbarea sistemului?! Cu același succes eu pot să adun 37%+23%=60% și să zic că toți aceștia sunt împotriva uninominalului. Problema e că merele nu se adună cu perele și cu atât mai mult cu prunele. O știe orice elev de clasa IV. Cei de la holding se prefac că nu. Se cred ingenioși. De fapt – manipulatori. Dar nu subtili, ci ordinari.

  Ca să fie clar. Dacă facem un sondaj despre 3 automobile de aceeași clasă (fie Opel, Renault și Toyota) și întrebăm oamenii – care e cel mai bun, vom primi răspunsuri care se vor repartiza apr. câte 1/3 plus/minus. Vor răspunde toți – cei care au avut/au/vor avea unul din aceste modele sau au auzit de ele sau nu. Majoritatea din respondenți habar nu au de caracteristicele tehnice ale modelelor. Ce rezultă din aceste răspunsuri? Că Opel e mai bun pentru că-i german? Că Renault e mai bun pentru că are motor mai bun? Că Toyota e mai bună pentru că e mai sigură? Nu. Că așa au fost preferințele și motivele pentru care oamenii au ales un model sau altul.

  Exact așa s-au repartizat preferințele pentru modelele sistemului electoral. Câte 1/3 plus/minus. Așa se repartizau și în anii precedenți. Exact așa se vor repartiza și în viitoarele sondaje. Desigur, nu în cele fake, făcute la comanda holdingului. Plus sau minus depinde de mai mulți factori, inclusiv de campania de promovare/manipulare. Descreșterea popularității uninominalului va continua datorită acestei campanii ostentative. Cei care nu pricep o boabă în sisteme electorale zi de zi le bagă pe gât uninominalul celor care nu pricep nici atâta. Dar iată că oamenii au deja repulsie. Pentru că cetățenii deja au experiență – dacă guvernarea promovează ceva foarte insistent, înseamnă că iar li se pregătește o țeapă.

  P.S. Noi știm că voi oricum veți vota schimbarea sistemului. Noi știm că asta va fi încă un călcat pe greblă (inclusiv pentru voi – să vedeți ce surprize-surprize vă așteaptă!). Pretenția noastră este foarte modestă. Mințiți frumos! Nu mințiți tupo cu nerușinare. Sunteți ridicoli și grețoși…